Povestea.

… de la 1891.

O poveste care a început

înainte de Primul Război Mondial…

Multe lucruri ar putea fi spuse despre Municipiul Baia Mare și la fel de multe locuri ar putea fi vizitate, însă unul dintre principalele puncte de atracție este, fără urmă de îndoială, Parcul „Regina Maria”. Fiind locul perfect de liniște, de odihnă, de întâlnire, parcul are o istorie bogată.

Dintotdeauna, Parcul „Regina Maria” a făcut parte din pre­fe­rin­țele băimărenilor și datorită istoriei sale. În perioada interbelică, Baia Mare era un oraș cochet și liniștit, cu o populație de aproximativ 14,000 locuitori, cu o istorie culturală și minieră bogată. Era cunoscut sub denumirea de „orașul Școlii de Pictură”, iar pentru fru­musețea peisajului și pentru atmosfera boemă și multiculturală fusese supranumit „Barbizonul Ardealului”. Orașul a fost declarat stațiune climaterică și era vi­zitat de numeroși străini, iar autoritățile locale se străduiau ca, prin acțiunile lor, să crească prestigiul localității. Încă din acele vremuri, Parcul „Regina Maria” reprezenta unul dintre cele mai importante elemente care alcătuiau stațiunea climaterică Baia Mare.

Parcul orășenesc devastat în perioada Primului Război Mondial

Primul Război Mondial și-a lăsat amprenta și asupra parcului orășenesc băimărean. Sera de flori de la intrarea de jos s-a dărâmat, porțile restaurantului au fost smulse, iar gardul a fost distrus de locuitorii din zonă, pentru a-și face cărări până în strada Valea Roșie. O parte a pomilor ornamentali, precum și a tufelor a fost tăiată, furată și utilizată ca lemn de foc pe timpul iernii. Mulți dintre copacii aleii au fost tăiați, zona verde a fost călcată de trecători, făcându-se numeroase clădiri.

Parcul avea și un lac, dar și un teren de tenis. În ciuda stării sale precare, a fost redeschis publicului la mijlocul anului 1918. Parcul reprezenta, în acea perioadă, atât un loc de relaxare, de petrecere a timpului liber, cât și un loc de socializare, un loc de promenadă. Totodată, parcul era și locul cel mai potrivit pentru organizarea unor întâlniri, a unor manifestații, inclusiv cu caracter politic. La fel ca azi, în parc cântau diferite orchestre, fanfare sau grupuri muzicale. În mai 1918, au fost reluate concertele fanfarei minerilor, care aveau loc în fiecare seară de marți. În 1925, Primăria a hotărât reluarea unui vechi obicei, cel al muzicii de promenadă, fanfara urmând să cânte de două ori pe săptă­mână, pe tot parcursul verii. În 1926, s-au adus îmbunătățiri: s-au instalat bănci noi, s-a refăcut iluminatul, în paralel cu drenarea canalului de scurgere a lacului, s-a instalat paza polițienească.

În momentul în care autoritățile locale au demarat procedurile administra­tive pentru declararea orașului ca stațiune balneo-climaterică, existența parcului de recreație a devenit o condiție obligatorie. Printre documentele înaintate forurilor supe­rioare, în martie 1931, se regăsește și un cer­tificat care atesta acest fapt. Parcul „Regina Maria” începea din zona aflată după Câmpul Claustrului, având o su­pra­față de 11 hectare. Pe partea vestică se regăsea o pădure care servea ca loc de joacă pentru co­pii, iar pentru stro­pirea florilor exista un lac artificial, în partea de nord.

În Parcul „Regina Maria” funcționa, în pe­rioada interbelică, și un restaurant cu același nume al cărui chiriaș, în 1929, era Szeleszky Alexandru. În anul 1933, localul a fost arendat lui Ketney Zoltan. La acest restaurant, consumatorii puteau să asculte muzică bună, asigurată de orchestra de jazz a intelectualilor din Baia Mare și se bucurau de o servire excelentă, la prețuri mici. Tot aici, la acest local, artiștii care activau în cadrul școlii de pictură se spune că își vindeau sau își do­nau lucrările pentru a petrece seri de neuitat.

În prezent

Aleile frumos pavate, sutele de băncuțe, concertele de promenadă, terenul de tenis, locurile de joacă pentru copii și iubitul trenuleț sunt doar câteva din lucrurile care fac ca, azi, Parcul „Regina Maria” din Baia Mare să fie o frumoasă carte de vizită a orașului. Este zona perfectă pentru o plimbare și datorită faptului că, aici, indiferent de vârstă, orice băimărean poate să-și petreacă timpul într-o manieră cât mai plăcută. Sute de orășeni sau turiști pot fi văzuți în parc, indiferent de oră sau de ziua din săptămână. Bunicii și nepoții pot să petreacă câteva ore de distracție la locurile de joacă special amenajate lângă pavilionul destinat seniorilor, în timp ce tinerii îndrăgostiți se pot plimba pe aleile parcului sau să se bucure de plăcerea de a fi împreună, alegând una din terasele frumos amenajate din zonă. Și adulții au o sumedenie de opțiuni, având în vedere faptul că, în apropierea parcului există două muzee recunoscute. Există, însă, și diferite atracții turistice pentru cei mari, care pot să se relaxeze doar admirând împrejurimile, iar seara pot să petreacă clipe de neuitat în cadrul restaurantului „Parc Athos – Regina Maria”.